A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Як створити сімейне фермерське господарство

Дата: 03.12.2021 11:16
Кількість переглядів: 5618

Як створити сімейне фермерське господарство

         Законодавством України передбачено можливість створення та функціонування сімейних фермерських господарств (далі – СФГ).

Закон України «Про Фермерське господарство» - Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

         Законодавство передбачає дві форми існування сімейного фермерського господарства:

         1) як юридична особа (п. 4, 5 ст. 1 Закон України «Про Фермерське господарство»);

         2) без набуття СІМЕЙНИМ  ФЕРМЕРСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ (далі СФГ) СТАТУСУ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ (при цьому голова СФГ реєструється як фізична особа-підприємець (ст. 8-1 Закон України «Про Фермерське господарство»).

ОСОБЛИВОСТІ СІМЕЙНОГО  ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

         Сімейне Фермерське господарство реєєструється без статусу юридичної особи за умови, що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім'ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України. Тобто, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

         Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства.

         Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи діє на підставі не статуту, а спеціального договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

         Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім’ї.

         Від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним у встановленому цивільним законодавством порядку один із членів господарства.

         Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі;

 

         Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства;

ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

         Порядок створення Сімейного фермерського господарства має такий порядок (без статусу юридичної особи):

         1) Фізичній особі спільно з членами її сім'ї в письмовій формі потрібно укласти Договір про створення сімейного фермерського господарства і потім за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства нотаріально посвідчити даний договір. А у разі одноосібного ведення такого господарства в письмовій формі складається Декларація про створення сімейного фермерського господарства. 

         Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають:

  • найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;
  • порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;
  • правовий режим спільного майна членів господарства;
  • порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;
  • порядок вступу до господарства та виходу з нього;
  • трудові відносини членів господарства;
  • прізвище, ім'я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв'язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);
  • інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

 

Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, з якою можливо ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0438-19#Text

 

         2) Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом.

ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ ПІДПРИЄМЦЕМ ПОДАЮТЬСЯ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

         заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування;

          нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;

         договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України "Про фермерське господарство".

         Якщо документи подаються у паперовій формі, заявник пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, передбачений Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

         У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі).

 

За консультацією звертатись до відділу ЦНАП виконавчого комітету Преображенської сільської  ради

контактний телефон +380614141500

                                 +380956462194


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь