A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

УВАГА! СПАЛАХ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ У М.МОЛОЧАНСЬК ПОЛОГІВСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 30.08.2021 11:16
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

28 серпня за участю голови Пологівської районної державної адміністрації Артура Крупського, головного спеціаліста відділу протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктора Кавєріна, Молочанського міського голови Ірини Липки, представників прикордонної інспекції контролю «Запоріжжя», Пологівського РУГУ ДСНС та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації  відбулося термінове засідання Державної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації з питання спалаху африканської чуми у свиней в м.Молочанськ  Пологівського  району Запорізької області.
Головою районної надзвичайної протиепізоотичної комісії призначено заступника голови райдержадміністрації Андрія Клименка. До комісії  ввійшли керівники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.
На засіданні розглянуто основні питання про встановлення карантину щодо африканської чуми свиней на території м.Молочанськ, а також затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення захворювання африканською чумою свиней на відповідній території.
За підсумками засідання прийнято рішення встановити карантин з 28.08.2021 по м. Молочанськ та проведення необхідних заходів згідно Плану ліквідації захворювання.

Надаємо додаткову інформацію від Пологівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в запорізькій області:

 О Г О Л О Ш Е Н Н Я!

Д О   У В А Г И   В Л А С Н И К І В   С В И Н Е Й:

спалах  АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ  у м. Молочанськ Пологівського району Запорізької області
У 2007 році захворювання зареєстровано в Грузії, Вірменії, Північній Осетії, у  2008р. – у  Ставропольському та Краснодарському краях  РФ, у 2009 році – у 24 пунктах Ростовської області  та інших регіонах РФ.
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ  - висококонтагіозне вірусне захворювання, хворіють тільки свині  всіх вікових груп, людина не хворіє. Загибель тварин  може становити 100%. Вірус дуже  стійкий у навколишньому середовищі, проти нього не існує ефективної вакцини, лікування не розроблено. Фактори передачі збудника – корми, транспортні засоби, пасовище, виділення хворих тварин, необроблені м’ясо і м’ясопродукти. Вірус може переноситись комахами, птицею, дикими кабанами.
КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ: Підвищення температури тіла до 42,5Со, задишка, кашель, відсутність апетиту, блювання, пронос с кров’ю, синюшність шкіри на вухах та п’ятачку, але хвороба може проявлятись миттєво без прояву клінічних ознак, тварина гине.  Всі захворілі  тварини підлягають знищенню, а тваринницькі приміщення, в якому було захворювання, можуть експлуатуватися лише через рік після зняття карантину.

ЗАХОДИ ЩОДО НЕДОПОЩЕННЯ ЗАНОСУ ІНФЕКЦІЇ

  1. Обов’язково утримувати свиней в «закритому режимі».
  2. Заборонено утримувати свиней на територіях міжнародних повітряних, морських, річкових портів і прикордонних залізничних станцій.
  3. Заборонено переміщення свиней (інших тварин і птиці) та харчових продуктів з них без супровідних ветеринарних документів.
  4. Заборонено згодовування свиням  без термічної обробки залишків харчових продуктів, боєнських відходів.
  5. Заборонено реалізацію і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи та отриманих від тварин, що не піддані передзабійному огляду в установленому порядку.

У випадку захворювання або загибелі свиней необхідно ізолювати хворих свиней і терміново інформувати державні установи ветеринарної медицини. Телефон:  2-20-73                                                                                                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь