A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Щодо щеплення проти Covid-19

Дата: 06.08.2021 15:01
Кількість переглядів: 342

 

В Україні коронавірусна інфекція Covid-19 (пневмонія нового типу) з повітряно-краплинним шляхом передачі збудника вперше була діагностована 3 березня 2020 года в Чернівцях. На 5 серпня 2021 в Україні нараховувалось  2 256 397 заразившихся, із них померлих — 53049 (2,35%).

       В Запорізькій області на 05.08.2021 діагностовано Covid-19 у 105434 хворих, летальність склала 2458 (2,3%), питома вага вилікуваних -  97,2%.

В Оріхівському районі на 05.08.2021 зареєстровано 3317 випадків захворювань, померло 52 людини (1,56%).

        Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерство охорони здоров’я, – сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби. А з цією метою потрібно, аби щонайменше 70% дорослого населення імунізувалися.

     Загалом в Запорізькій області використовується чотири  вакцини проти коронавірусної хвороби -  Короновак, Комірнаті (Пфайзер), Астра-Зенека та  Модерна. На сьогодні в КНП «ЦПМСД» Оріхівської МР в наявності до 1000 доз вакцини Короновак. В КНП «ЦПМСД» Преображенської СР та Комишуваської СР щепитись можно вакцинами Короновак, Астра-Зенека та  Модерна (мобільною бригадою).

     З 21.07.2021 Міністерство охорони здоров’я офіційно відкрило 5-й етап вакцинації від COVID-19. Це означає, що кожен українець, незважаючи на належність до групи професійного або медичного ризику, може захистити себе від цієї хвороби.

     Всього з початку вакцинальної кампанії в області станом на 05.08.2021 щеплено 124434 осіб, в т.ч. мають одне щеплення 54841осіб, закінчили вакцинацію (отримали 2 щеплення) – 69593 осіб. Вакциною Ковішилд здійснено в цілому 22493 щеплень, Короноваком –49594, Комірнаті (Пфайзером) – 68542, Астра-Зенекою  – 39718,  Модерною  13680.

       Пам’ятайте, щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя.

      Найбільш вразливою групою до Covid-19 є дорослі  у віці 30-69 років і склали  75% від усіх хворих; жінки  серед хворих склали 60%, чоловіки – 40%. У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди 60+, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, працівники державних органів. Тому ми наполегливо рекомендуємо цим групам захиститись від COVID-19 якомога швидше. 

 

            Коротко щодо вакцин, якими можна щепитись на даний час!

                                                            Вакцина Moderna

  • 18 липня Україна отримала 2 000 040 доз вакцини Moderna .  
  • Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.
  • Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.
  • Ефективність вакцини становить 94.1% через 14 днів після 2-ї дози за даними Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE?) при ВООЗ від 15.06.2021. Ефективність проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Дельта”, у 72% після однієї дози. Ефективність вакцини в запобіганні тяжкого перебігу та смерті для штаму “Дельта” після однієї дози склало 96%.

Можливі реакції на вакцину

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції
  • лихоманка чи озноб 
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах
  • збільшення лімфатичних вузлів
  • нудота чи блювання
  • втомлюваність
  • запаморочення

Як працює вакцина

Містить молекули мРНК, яка кодує шипоподібний білок коронавірусу. Ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну “інструкцію”, як створити такий білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині та виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Безпечність

Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Вакцини на основі мРНК безпечні. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.

                                                        Вакцина CoronaVac

 

            Україна отримала вже 5 178 256 доз CoronaVac/Sinovac Biotech. Вже понад 1,678 млн українців вакцинувались безпечною та ефективною вакциною CoronaVac, яка запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

            Про вакцину

  • Вакцина CoronaVac — це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, “вбитий” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. 
  • Вакцина CoronaVac двохдозна. Рекомендований інтервал між введеннями - 14-28 днів. 
  • Це технологія, яка розроблена кілька десятків років тому. Схоже працюють деякі вакцини проти поліомієліту та грипу.
  • Вакцина ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя. Стратегіча консультативна група експертів (SAGE?) надає дані від 24.05.2021, що після щеплення двома дозами вакцина має ефективність 51% у запобіганні симптоматичних захворювань, на 100% запобігає тяжкому перебігу COVID-19 та госпіталізації. Проміжні дані досліджень в Індонезії та Туреччині, показали ефективність вакцини проти симптоматичних захворювань відповідно в 65,3% та 83,5%.
  • За результатами індонезійського дослідження на 120 тисячах медичних працівників, яких щепили від COVID-19 із січня по березень цього року, вакцина Coronavac від Sinovac Biotech мала 94% ефективність у запобіганні симптоматичної хвороби, 98% ефективність у запобіганні смерті, 96% ефективність у запобіганні тяжкого перебігу.
  • 1 червня 2021 року вакцина схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.
  • Вакцину легко зберігати. Вона випускається в однодозних флаконах. Температура зберігання +2 - +8?, препарат не вимагає особливих умов холодового ланцюга. Термін придатності - 24 місяці.
  • Зараз українці, які отримали дві дози вакцини від COVID-19 та повністю імунізовані, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Це документ відповідає міжнародними медико-санітарними нормами. Його вам може видати ваш сімейний лікар.
  • Щеплення вакциною CoronaVac є підставою для перетину кордону таких країн, як Іспанія, Естонія, Австрія, Нідерланди, Фінляндія, Греція, Болгарія, Ісландія, Словенія, Угорщина, Марокко, Туреччина, Єгипет та в низці інших країн. 

                                                      AstraZeneca

          Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською

          компанією AstraZeneca, яка виробляється в Італії і має торговельну назву

          AstraZeneca.          

  • Її роблять з ослабленої версії звичайного вірусу застуди (відомого як аденовірус) від шимпанзе. Цей вірус модифікували, щоб він більше нагадував коронавірус - хоча ця версія не може викликати захворювань. Як тільки його вводять у тіло, він навчає імунну систему, як боротися проти реального вірусу, якщо той з'явиться.
  • Недавні дослідження показали, що одна доза оксфордської вакцини дає 76% захисту на три місяці. Після другої дози цей показник зростає до 82%. Повне щеплення передбачає дві дози. Розробники AstraZeneca кажуть, що їхні випробування доводять ефективність вакцини і для людей віком від 65 років. 

 

        Якщо ви вже щепились, ваша допомога необхідна, щоб захистити інших від COVID-19. Допоможіть людям, про яких ви піклуєтеся, знайти найближчий до них пункт вакцинації та записатись на щеплення. Час об’єднати зусилля, щоб захистити всіх від COVID-19. Не будьте байдужими до свого здоров’я, піклуйтесь про своїх рідних та близьких, не хочете тижнями лікуватись і довго відновлюватись після COVID-19, вакцинуйтесь вже зараз!

 


 

         А також  крім вакцинації Всесвітня організація охорони здоров’я  з метою запобігання хвороби рекомендує

- мити руки з милом протягом не менш, ніж 20 секунд;
- не торкатися брудними руками очей, носа та рота;
- якщо захворіли - залишатися вдома;
- потрібно чхати та кашляти у згин ліктя або прикривати рот, ніс серветками;
- регулярно провітрювати приміщення та дезінфікувати поверхні.

– дотримуватись карантинних обмежень, користуватись засобами індивідуального захисту (масками, рукавичками), дотримаватись соціальної дистанції (1,5-2 м).

- особам 60+, а також тим, хто має супутні хронічні захворювання, в період підвищення   

  захворюваності не відвідувати громадські місця.

 

 

Лікар-епідеміолог                                                                                                  Журавльова Т.І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь