A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Держпродспоживслужба Оріхівського району попереджає - ботулізм !!!

Дата: 24.06.2021 16:08
Кількість переглядів: 47

УВАГА!!!

Перші випадки захворювання уже в Запорізькій області

За п’ять  місяців 2021 року в Україні зареєстровано 43  постраждалий від ботулізму, з них  шестеро людей померли.

Перші випадки захворювання  в Запорізькій області зареєстровані  в червні 2021 року. Захворіли двоє мешканців м. Запоріжжя, за попередньою інформацією захворювання пов’язане з вживанням в’яленої нерозробленної річкової риби (ляща).

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої /соленої /сушеної  прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, у ботулізма відсутній будь- який запах, токсин не псує харчові продути.

Найпоширеніші шляхи зараження це вживання таких продуктів:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються протягом кількох годин до 2-3 днів такими симптомами:

  • біль у животі, нудота, блювання;
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
  • порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
  • сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Нагадуємо! Найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в тушку. Купуючи рибу, рекомендуємо віддати перевагу розробленій рибі, з чистою поверхнею, сухим, чистим черевцем, без слідів видалення нутрощів. Найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільш  уражені.

Наголошуємо! Хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь