A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Новини

Дата: 06.11.2019 15:33
Кількість переглядів: 531

Фото без опису

     Уперше Всесвітній день боротьби з діабетом проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. 

        Дата обрана не випадково – 14 листопада день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей. 

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби. За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку). 

         За даними ВООЗ у світі на цукровий діабет хворіють близько 350 мільйонів людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться.

            Розповсюдженість діабету в Україні збільшилась за останні 10 років вполовину. В 2018 році в Україні на діабет хворіло біля 1,3 млн. осіб. З них біля 200 тис. хворих потребувало щоденного введення інсуліну. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на діабет.

           У Запорізькій області щорічно вперше в житті реєструється близько 4000 хворих на цукровий діабет. При цьому загальна кількість хворих, зареєстрованих по області, з року в рік зростає. Так, у 2016 році було зареєстровано 53900 хворих(307,50 на 10тис. населення), у 2017 році—55177хворих (317,35 на 10 тис. населення), а у 2018 році--уже 56533 (328,23 на 10 тис. населення).

         Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

       Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції). Провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма; різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).

Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.
Таким чином, всі люди, що входять до групи ризику, повинні бути пильні, перебувати на диспансерному спостереженні. Також їм рекомендовано періодично проводити пробу з навантаженням глюкозою. Для раннього виявлення цукрового діабету і порушення вуглеводного обміну останнім часом проводиться визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує на порушення вуглеводного обміну.

       Необхідно також знати, що будь-які захворювання можуть сприяти порушенню вуглеводного обміну і розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань також сприяє попередженню цукрового діабету. Особливо уважно слід ставитися до свого здоров’я в період з листопада по березень, тому що більшість випадків захворювання на діабет припадає на цей період. Положення ускладнюється і тим, що в цей періодстан хворого може бути прийнято за вірусну інфекцію.
Розрізняють три типи діабету:

  • І тип. Організм не виробляє достатньо інсуліну, тож не може переробити цукор, який потрапляє до нього разом із їжею. Для попередження ускладнень хворий приймає інсулін, тож цей тип також називають інсулінозалежним.
  • ІІ тип. Організм неефективно використовує інсулін. Цей тип здебільшого пов’язують із надмірною вагою і браком фізичних навантажень, але є й фактор генетичної схильності. Хворі на діабет ІІ типу не потребують доз інсуліну, однак приймають ліки, що контролюють рівень глюкози в крові.
  • Гестаційний або діабет вагітних. Характеризується зміною рівня глюкози в крові вагітної жінки. Зазвичай цей симптом зникає протягом певного часу після пологів, однак його вважають ознакою схильності жінки до цукрового діабету, частіше ІІ типу.

      Симптомами діабету є: надмірне сечовиділення, постійне відчуття голоду і  спраги, втрата ваги(діабет Iтипу), постійне відчуття втоми, погіршення зору.

      Хоча ця хвороба супроводжує людину протягом усього життя, але може не погіршувати його якість, якщо повноцінно лікуватися, контролювати харчування і вагу.

     В іншому разі  діабет може призвести до ускладнень: підвищеної імовірності розвитку інфаркту та інсульту, ураження сітківки очей, ниркової недостатності, виникнення виразок на ногах через порушення кровотоку що, у підсумку, може призвести до сліпоти, ампутації ніг та збільшити ризик передчасної смерті.

   Профілактика діабету I типу становить значну складність, оскільки його причини досі невідомі. Профілактика  діабету II типу—це, по суті, дотримання рекомендацій здорового способу життя. У МОЗ радять  слідкувати за вагою тіла, приділяти час фізичній активності, відмовитись від куріння і контролювати раціон. В ньому має бути достатньо овочів та фруктів, бобові і складні вуглеводи (наприклад, крупи та цільнозерновий хліб).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь