A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Новини

Дата: 29.10.2019 15:18
Кількість переглядів: 489

     

       29 жовтня за ініціативи Всесвітньої асоціації боротьби з інсультом оголошено Всесвітнім Днем боротьби з інсультом.

      У цей день у різних країнах світу проводяться соціально-просвітницькі, науково-методичні заходи, які спрямовані на привернення уваги населення до основних чинників ризику серцево-судинних захворювань і до напрямів профілактики розвитку інсульту.

      Проблема боротьби з інсультом має надзвичайно важливе не тільки медичне, але і соціальне значення, оскільки ця патологія є однією з провідних причин смертності не тільки в Україні, а й у розвинених країнах Європи та США.Інсульт посідає третє місце в списку хвороб, від яких помирають люди у всьому світі.

      Щорічно понад 100 тисяч громадян України стають жертвами інсульту, серед яких третина молодша 65 років. За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але нехтують медичною допомогою чи профілактикою.У 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.

       Інсульт - гостре порушення мозковогокровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів відносять інфаркт мозку (ішемічний інсульт), крововилив у мозок (геморагічний інсульт) і субарахноїдальний крововилив, що мають етіопатогенетичні та клінічні відмінності.

       Ішемічний інсульт частіше виникає в осіб старшого віку, хоча зустрічається і в молодих активних людей. У багатьох випадках вдається встановити зв’язок перших проявів з попереднім підвищеним фізичним навантаженням, впливом емоційного фактору, вживанням алкоголю та ін.

       Ішемічний інсульт може статися в будь-який час доби, однак найчастіше — вночі чи на світанку. Він може розвиватися поступово протягом декількох днів, а може мати гострий перебіг. Ішемічному інсульту зазвичай передують певні порушення мозкового кровообігу. З’являється головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, слабкість або заніміння кінцівок, біль у ділянці серця і втрата свідомості, утруднення чи порушення мови. На відміну від геморагічного, ішемічний інсульт розвивається повільніше і людина, як правило, встигає помітити погіршення самопочуття та звернутися до лікаря  за медичною допомогою.

       Геморагічний інсульт найчастіше розвивається у віці 45–60 років, майже з однаковою частотою у чоловіків і жінок. Виникає зазвичай раптово, після хвилювання або різкої перевтоми, фізичного перевантаження. Інсульту передують припливи крові до обличчя, раптовий інтенсивний головний біль, блювання, бачення предметів у червоному кольорі, розлади свідомості — від напівнепритомності до повної її втрати.

      Розвитку інсульту можна запобігти за допомогою комплексу соціальних, економічних, культурних, просвітницьких і медичних заходів, спрямованих на попередження захворювання. Зміна способу життя - найбільш ефективне рішення проблеми серцево-судинних захворювань і їх ускладнень. Відомо, що модифікація способу життя у хворих, що мають клінічні прояви захворювань системи кровообігу, знижує ймовірність інсульту приблизно на 50%.

       Тобто,узагальнюючи все вищезазначене, кожна людина може контролювати стан свого здоров'я. Такі модифіковані фактори ризику як підвищений артеріальний тиск, тютюнопаління, рівень холестерину в крові, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність,зайва вага можуть і повинні бути під постійним контролем.

    Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібно постійно контролювати його перепади і вчасно вживати адекватних заходів. Світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише самому контролю над артеріальним тиском вдалося знизити випадки інфаркту міокарда в людей, схильних до серцево-судинних захворювань на 20 %, а інсульту — на 50 %.

   Саме тому особлива роль в профілактиці серцево-судинних захворюваньналежить лікарям загальної практики — сімейної медицини (сімейні лікарі) центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), найважливішим принципом яких є не стільки лікування хворих, скільки профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань, підтримка здоров'я своїх пацієнтів. На сьогодні сімейні лікарі є головною фігурою в проведенні оздоровчих і профілактичних заходів, які вміють виховувати у своїх пацієнтів переконання в необхідності їх використання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь