Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Новини

Дата: 29.10.2019 15:18
Кількість переглядів: 517

      Фото без опису

       29 жовтня за ініціативи Всесвітньої асоціації боротьби з інсультом оголошено Всесвітнім Днем боротьби з інсультом.

      У цей день у різних країнах світу проводяться соціально-просвітницькі, науково-методичні заходи, які спрямовані на привернення уваги населення до основних чинників ризику серцево-судинних захворювань і до напрямів профілактики розвитку інсульту.

      Проблема боротьби з інсультом має надзвичайно важливе не тільки медичне, але і соціальне значення, оскільки ця патологія є однією з провідних причин смертності не тільки в Україні, а й у розвинених країнах Європи та США.Інсульт посідає третє місце в списку хвороб, від яких помирають люди у всьому світі.

      Щорічно понад 100 тисяч громадян України стають жертвами інсульту, серед яких третина молодша 65 років. За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертензію, 9 млн хворих на ішемічну хворобу серця, 1 млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але нехтують медичною допомогою чи профілактикою.У 80% випадків інсульту можна уникнути, якщо дотримуватися здорового способу життя та приділяти увагу головним факторам ризику.

       Інсульт - гостре порушення мозковогокровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. До інсультів відносять інфаркт мозку (ішемічний інсульт), крововилив у мозок (геморагічний інсульт) і субарахноїдальний крововилив, що мають етіопатогенетичні та клінічні відмінності.

       Ішемічний інсульт частіше виникає в осіб старшого віку, хоча зустрічається і в молодих активних людей. У багатьох випадках вдається встановити зв’язок перших проявів з попереднім підвищеним фізичним навантаженням, впливом емоційного фактору, вживанням алкоголю та ін.

       Ішемічний інсульт може статися в будь-який час доби, однак найчастіше — вночі чи на світанку. Він може розвиватися поступово протягом декількох днів, а може мати гострий перебіг. Ішемічному інсульту зазвичай передують певні порушення мозкового кровообігу. З’являється головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, слабкість або заніміння кінцівок, біль у ділянці серця і втрата свідомості, утруднення чи порушення мови. На відміну від геморагічного, ішемічний інсульт розвивається повільніше і людина, як правило, встигає помітити погіршення самопочуття та звернутися до лікаря  за медичною допомогою.

       Геморагічний інсульт найчастіше розвивається у віці 45–60 років, майже з однаковою частотою у чоловіків і жінок. Виникає зазвичай раптово, після хвилювання або різкої перевтоми, фізичного перевантаження. Інсульту передують припливи крові до обличчя, раптовий інтенсивний головний біль, блювання, бачення предметів у червоному кольорі, розлади свідомості — від напівнепритомності до повної її втрати.

      Розвитку інсульту можна запобігти за допомогою комплексу соціальних, економічних, культурних, просвітницьких і медичних заходів, спрямованих на попередження захворювання. Зміна способу життя - найбільш ефективне рішення проблеми серцево-судинних захворювань і їх ускладнень. Відомо, що модифікація способу життя у хворих, що мають клінічні прояви захворювань системи кровообігу, знижує ймовірність інсульту приблизно на 50%.

       Тобто,узагальнюючи все вищезазначене, кожна людина може контролювати стан свого здоров'я. Такі модифіковані фактори ризику як підвищений артеріальний тиск, тютюнопаління, рівень холестерину в крові, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність,зайва вага можуть і повинні бути під постійним контролем.

    Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібно постійно контролювати його перепади і вчасно вживати адекватних заходів. Світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише самому контролю над артеріальним тиском вдалося знизити випадки інфаркту міокарда в людей, схильних до серцево-судинних захворювань на 20 %, а інсульту — на 50 %.

   Саме тому особлива роль в профілактиці серцево-судинних захворюваньналежить лікарям загальної практики — сімейної медицини (сімейні лікарі) центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), найважливішим принципом яких є не стільки лікування хворих, скільки профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань, підтримка здоров'я своїх пацієнтів. На сьогодні сімейні лікарі є головною фігурою в проведенні оздоровчих і профілактичних заходів, які вміють виховувати у своїх пацієнтів переконання в необхідності їх використання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь