A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Новини

Дата: 25.07.2019 10:29
Кількість переглядів: 516

      Фото без опису

      Деякі суб’єкти господарювання, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту.

     Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місц еприходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.               Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно – болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника.

     Подібні дії – це акт безгосподарності й свідомого розтрачання корисної енергії, наданої природою.

     Тож Оріхівський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області наголошує, що дотримання правил пожежної безпеки при збиранні урожаю сприятиме збереженню, раціональному використанню та охороні земель, їх захисту від знищення. Звертає увагу на те, що за самовільне спалювання стерні до порушників природоохоронного законодавства застосовуються заходи адміністративного впливу. Кодексом про адміністративні правопорушення України (ст. 77-1) передбачено штрафні санкції: громадянам – від 170 до 340 грн.; посадовим особам – від 850 до 1190 грн.

     Згідно Земельного кодексу України ст. 143 пункт б, за пошкодження і знищення родючого шару ґрунту, а також використання земель способами, які завдають шкоди здоров'ю населення, припиняються права власності або користування на земельну ділянку.

    За особливо великі збитки передбачена кримінальна відповідальність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь