A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

Новини

Дата: 24.04.2019 10:33
Кількість переглядів: 676

Фото без опису

Щорічно з 24 по 30 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я проводить Всесвітній тиждень імунізації,  який в 2019 році проходитиме під гаслом «Захистимося разом: #вакцини працюють!» Головною метою кампанії цього року є підвищення обізнаності населення про важливість повноцінної імунізації протягом усього життя, а також про необхідність усунення прогалин у вакцинації.

В Європейському регіоні ВООЗ проводить Європейський тиждень імунізації, націлений на інформування населення про вакцинацію як ключового інструменту профілактики захворювань і збереження здоров’я та життів. У 2019 р. кампанія буде присвячена «героям вакцинації», а саме працівникам охорони здоров’я, що роблять щеплення, батькам, що приводять своїх дітей на вакцинацію, і всім людям, які цікавляться питанням імунізації і поширюють науково обґрунтовану інформацію для підвищення обізнаності інших людей.

Щорічно вакцини рятують життя 2-3 мільйонів осіб і можуть зберегти ще 1,5 мільйона. У 2017р. було вакциновано 116,2 мільйона дітей, що стало безпрецедентним показником за всю історію.

Виняткова цінність імунізації послужила головною причиною розробки Глобального плану дій щодо вакцин – рамкової програми щодо запобігання до 2020р. мільйонів смертей від хвороб, що можна попередити за допомогою вакцин. План спрямований на дотримання термінів планової імунізації; прискорення боротьби з інфекційними хворобами, починаючи з першої важливою ступені – викорінення поліомієліту; стимулювання наукових досліджень і впровадження в практику нового покоління вакцин.

Однак, незважаючи на значні успіхи в досягненні цілей з ліквідації хвороб, включаючи кір, краснуху, поліомієліт, а також материнський і неонатальний правець, внаслідок прогалин в охопленні вакцинацією за останні два роки в світі відбулося кілька спалахів кору, дифтерії та ряду інших хвороб, що можна попередити за допомогою вакцин.

Так, за даними нової доповіді, опублікованого ВООЗ, в 2017 р. зареєстроване різке зростання числа випадків кору в багатьох країнах. Найбільше зростання випадків захворювання зареєстровано в Америці, в Регіоні Східного Середземномор’я і в Європі.

В Україні з 2017 року триває спалах кору, причиною якого став низьких рівень охоплення вакцинацією. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України тільки з 28 грудня 2018 року до 29 березня 2019 року на кір захворіло 35 002 осіб; з початку 2019 року померло 14 осіб, а з початку спалаху – 36.

Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні проводиться 10 обов’язкових щеплень проти дифтерії, коклюшу, правця, туберкульозу, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту, поліомієліту.

Станом на 01.04.2019 р. на території Преображенської ОТГ  вакциновано (дані за 2018 р. надано станом на 01.04.2018р.):

– проти поліомієліту: ІПВ – інактивована ( «вбита») вакцина – 39 дітей (за 2018 р. – 47), ОПВ – оральна ( «жива») вакцина – 28 дітей (за 2018 р. – 102);

– проти коклюшу, дифтерії, правця: АКДП – адсорбована коклюшно-дифтерійно-правцевим вакцина – 72 дитини (за 2018 р. – 88);

 АДП – дифтерійно-правцевий анатоксин – 14 осіб (за 2018 р. – 0); 

АДП-м – дифтерійно-правцевий анатоксин в малих дозах – 390 осіб (за 2018 р. –582);

– проти гепатиту В – 65 осіб (за 2018 р. – 50);

– проти гемофільної інфекції – 56 дітей (за 2018 р. – 0);

– проти кору, паротиту, краснухи: КПК – 64 дитини (за 2018 р. – 100).

У 2019 р.  Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала щорічний перелік глобальних загроз людству, в який вперше увійшла свідома відмова від щеплень, яка загрожує звести нанівець успіхи в боротьбі з епідеміями хвороб, від яких є вакцина.

Як пояснює ВООЗ, імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я населення – всіх разом і кожного окремо – залежить від рівня охоплення вакцинацією в країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації населення досягав 95-98%.

Вакцинація – один з найбільш економічно ефективних способів захиститися від хвороб.

                                                                                                                        КНП «ЦПМСД» Преображенської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь