A A A K K K
для людей із порушенням зору
Преображенська об'єднана територіальна громада
Запорізька область, Пологівський район

У Запоріжжі відбулась конференція «Трансформація-2017. Що реформа децентралізації дасть людям»

Дата: 16.03.2017 14:45
Кількість переглядів: 945


У Запорізькому медіа-центрі відбулася прес-конференція на тему: “Трансформація – 2017. Що змінять секторальні реформи в житті запорізьких громад.” Участь у заході взяли: Маргарита Трипольська, консультант регіонального відділення Асоціації міст України, Дмитро Майстро, голова постійної комісії з місцевого самоврядування.

Завітали до Запоріжжя і представники державної влади та територіальних громад з області, що мають позитивний досвід в просуванні реформи децентралізації влади, а це: Валерій Свєшніков, голова Кам’янсько-Дніпровської районної адміністрації, Ігор Гнатуша, голова Комиш-Зорянської сільської ОТГ Більмацького району, Володимир Сідун, голова Преображенської сільської ОТГ Оріхівського району, Петро Кіяшко, голова Веселівської селищної ОТГ Веселівського району

2017 рік є вирішальним у впровадженні реформи децентралізації влади та секторальних реформ, – стверджує Маргарита Тріпольська і додає, що тепер громади будуть вирішувати й питання пов’язані з освітою та медициною.

Медична реформа передбачає створення госпітальних округів — це основа для співробітництва об’єднаних територіальних громад, і він утворюється у межах певного міста, яке має налічувати не менше 40 000 осіб. Крім того місто повинно мати у своїй інфраструктурі багатопрофільну лікарню інтенсивної медицини другого рівня.

Що стосується первинної медицини, яка буде на базі об’єднаних територіальних громад, то, за останньою інформацією, з Міністерства охорони здоров’я, громади самі будуть визначати, чи створювати їм центри первинної медико-санітарної допомоги, але, за рекомендацією МОЗу, доцільно це робити де громади налічують не менше 30 000 мешканців, що буде фінансово ефективним рішенням.

Валерій Свєшніков, голова Кам’янсько-Дніпровської районної адміністрації, головним досягненням реформи децентралізації влади вважає не те, що збільшуються в рази бюджет територіальних громад, хоча це звісно дуже важливо, а те, що люди долучаються до управляння своїми територіями та вчаться самі вирішувати свої проблеми.

В обласну раду внесено проект рішення про виділення 24 мільйонів гривень на підтримку громад, як будуть профінансовані у 2017 році, у минулому році ця цифра складала 5 мільйонів гривень.

Тобто є повне розуміння всіх гілок влади, що реформа децентралізації влади — це майбутнє нашої країни, – говорить Дмитро Майстро, голова постійної комісії з місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької обласної ради, –

Але є й певні труднощі, так, за словами Дмитра Майстра, на рівні Кабінету міністрів є певні питання, які потребують вирішення. Запорізькою обласною радою наприкінці 2016 року було прийнято зміни до перспективного плану розвитку територіальних громад області, але на жаль, на сьогодні Кабінет міністрів, не затвердив ті зміни, які було проголосовано обласною радою, і це негативно впливає на темпи створення нових громад.

Присутні на прес-конференції голови об’єднаних територіальних громад не приховували оптимізму стосовно результатів реформи. Так завдяки бюджетам, які відчутно зросли, вдається вирішувати питання з освітлення вулиць, ремонту шкіл, доріг, впровадження енергоощадних технологій.

Проте громади готові інвестувати не лише в інфраструктуру, а й наприклад у виробництво. Петро Кіяшко, голова Веселівської селищної ОТГ Веселівського району, стверджує, що у них є мета побудувати міні-асфальтний завод, який забезпечить власні потреби громади та створить додаткові робочі місця.




« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь